Integreret udsmykning
af Helle Hove

Print

(Bragt i Tidsskriftet Tegl, juni 1998)

Som kunstner fik jeg i 1997 lov til at stå for alle detaljer i murværket på et nybyggeri. Fra forbandt til indmuret 'skulptur'. - En integreret udsmykning.

Ordet 'udsmykning' klinger af påklistret pynt. Store påhæftede ting i pangfarver - gerne med vand i - toner frem for det indre blik. Min tanke har været at lade udsmykningen vokse frem i murene, at udforske de muligheder en ganske almindelig teglsten giver og at få hele dens farveskala frem - fra dyb skygge til højlys.

Jeg har valgt at bruge det nøgterne ornament som udsmykning. Ornamentet maser sig ikke på, men står hele tiden parat til at nære den grundlæggende menneskelige glæde ved gentagelse og variation.

Der er en glæde ved det engagement, det gode ornament viser. Ved legen med lys og skygge. En glæde ved den omhu og variation, der viser, at huset og de mennesker, der færdes der, er blevet tillagt betydning. Beboerne kan sige: vi bor i det hus med den sjove murede trappe - huset med de skrå sten i gavlene. Det er blevet mere end et nummer i rækken.

At bygge med detaljer er ikke bare at 'peppe op' - det er et medmenneskeligt anliggende.

Forbandt
Alt for mange mure udstråler ligegyldighed. Tag sådan noget som forbandtet. Jeg synes, det er en skam, at skalmursbyggeriet har ført til, at der så godt som udelukkende bruges løberforbandter idag.

Efter min mening er for eksempel krydsforbandtet helt suverænt som murflade, fordi det indeholder et væld af aflæsningsmuligheder. Ud over de sædvanlige vandrette linier ser man diagonaler. Mønstrene breder sig ud over fladen, griber fat fra hjørne til hjørne, man lægger mærke til den lille korsform, der dannes af to kopper og en løber, fire kors danner en rombe, ni en endnu støøre, diagonale bånd af kors tegner sig.... Man kan blive ved og ved med at finde nye mønstre i krydsforbandtet - du finder ikke ét i de sædvanlige løberforbandter.

Jeg er ikke sikker på, at jeg synes, det er uærligt at have kopper i en skalmur. For mig virker det naturligt at udnytte alle stenens muligheder, når vi nu har fået både en kort og en lang side forærende.

Det tager lidt længere tid og er dermed lidt dyrere at lægge et forbandt med kopper i. Men så lang tid tager det heller ikke. Specielt ikke i forhold til, at der er mennesker, der skal se på det dag efter dag, år efter år.